Günümüzde yaşanan en önemli sağlık sorunlarından birisi de madde bağımlılığıdır. 20. yüzyıl başlarından günümüze kadar, hızlı kentleşme ve endüstriyel gelişmeler ile birlikte bireysel ve toplumsal ilişkilerin kopukluğa uğramış olması bağımlılığın temelinde yatan en büyük nedenlerdendir. Tüm bu olgular modern insanı yalnızlığa sürüklemiş ve bu yalnızlığın getirilerinin başında ise madde kullanımı gelmiştir. Madde kullanımı ise ruhsal hastalıkları artırmış ve diğer birçok psikolojik probleme sebep olmuştur. Tüm bunlar sonucunda madde kullanımı gerçek bir sorun olarak görülmeye başlanmıştır. Yarattığı etki sonucunda, çeşitli araştırma ve gözlemlere konu olan madde bağımlılığı; günümüzde de devam eden bir sorundur. Zor ve uzun olan tedavi süreci esnasında bireye yönelik bir tedavi geliştirilmeli ve aile bireyleri tedavi planlanırken sürece dâhil edilmelidir. Bir bağımlı ile birlikte yaşamak, bağımlılık sürecine ayak uydurmayı mecburi hale getirir ve bu sürecin içerisinde sağlıklı bir etkileşim mümkün değildir. Bağımlılığın bir aile hastalığı olduğu görüşü hâkimdir. Bununla birlikte bağımlılık sahibi birey, içinde bulunduğu ailenin diğer bireylerine de ciddi zararlar verebilir.
Bu kurs Psikiyatri Kadıköy ile iş birliği içerisinde başlatmış olduğumuz seminer programları kapsamında gerçekleştirdiğimiz seminer kayıtlarından oluşmaktadır. Bu programlar kapsamında Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Öğr. Üyesi Aziz Mehmet GÖKBAKAN ile gerçekleştirdiğimiz seminerler yer almaktadır.
Bu kurs programında öncelikle bağımlılık kavramı genel hatlarıyla ele alınmış olup, daha sonrasında alkol, madde ve kumar bağımlılığı konuları daha detaylı olarak işlenmiştir. Ayrıca egzersiz bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı gibi konularda makale olarak yer verilmiştir.
Ayrıca eğitim içinde önerilen makale ve yazılar ile kendinizi bu alanda bir adım daha öteye taşıyacak ve bağımlılık ile en son güncel gelişmelerden haberdar olacaksınız. Eğitime ilişkin konu başlıkları detaylı olarak aşağıda verilmiştir.
Eğitim içeriğinden bazı başlıklar:
Bağımlılık Kavramı
Alkol Bağımlılığı
Tanı koyma.
Riskli alkol kullanımının belirlenmesi.
KESİ («CAGE»)
Tanı ölçütleri.
Alkolün etkileri.
Süreç
Psikoterapötik yaklaşımlar
Kısa Müdahale
Kısa Müdahalenin Bileşenleri “FRAMES”
Tarama ve değerlendirme
Geribildirim verme ve öneride bulunma
İzlem
Madde Bağımlılığı
Uçucu maddeler.
Kannabis
Opiyatlar
Uyarıcılar
Kumar Bağımlılığı
Alışveriş Bağımlılığı
Egzersiz Bağımlılığı