Öncelikle İnsanoğlu varlığından bu yana barınma ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, farklı malzemeler kullanarak, yapılar inşa etmiştir. Önceleri kayaları oyarak mağaralar, daha sonra da ahşap ve taşı yapı malzemesi olarak ihtiyaçlarını karşılayacak yapıları inşa etmiş ve zamanla da bu yapım tekniklerini geliştirmişlerdir. Doğal taşın işlenmesine imkân veren aletlerin gelişmesi ile yapıların inşasında, ahşabın yanında yoğun olarak taş, yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Gerek nüfusun artması gerekse teknolojinin gelişimine bağlı olarak, ihtiyaçlar artmış ve insanlar bu ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla yeni yapı malzemeleri ve teknikler geliştirmek için çaba göstermişlerdir. Bağlayıcı olarak çimentonun bulunmasından sonra, bu malzemeye belli oranlarda kum, çakıl ve su karıştırılarak beton üretilebilmiştir. Beton tek başına dayanıklı bir yapı oluşturması mümkün olmadığı için zamanla betonarme kavramı ortaya çıkmıştır.
Betonarme kelime olarak Fransızcada donatılmış beton anlamına gelen Béton Armé teriminden türetilmiş bir kelime, malzeme olarak ise beton ve donatıdan oluşan bir yapı malzemesidir. Betonarmeden bahsedebilmek için bu iki malzemenin birliktelik oluşturması zorunludur. Bu birlikteliğin tam sağlanabilmesi içinde beton ve donatıdan kendinden beklenen davranışı sergilemesi, diğer bir deyişle her birinin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.
Bu eğitim kapsamında betonarme 1 dersini baştan sona kadar detaylıca anlattım. Diğer piyasada bulunan betonarme kurslarındaki eksikleri göz önüne alıp detaylıca kapsamlı bir kurs oluşturdum. Kurs içeriğine değinecek olursak 6 bölümden oluşan eğitim setimiz mevcut yeni müfredata ve TBDY-2018'e uygun olarak hazırlanmıştır. Bunun yanında TS-500, TS 498 ve TS-802 gibi standartlardan yararlanılmıştır.
Şimdi ise kurs içeriğimize göz atalım.
Kursumuzun ilk bölümünde betonarme kavramı tarihsel sürecinden bahsedilmiştir. TBDY-2018 detaylıca anlatılmış bunun yanında TS-500, TS 498 ve TS-802 gibi standartlar detaylıca anlatılmıştır.
İkinci bölümde beton, betonarme, çimento, agrega, donatı gibi kavramlar üzerinde iyice durulmuştur. Bunun yanında betonun mekanik özelliklerinden olan basınç dayanımı, çekme dayanımı ve kesme dayanımı üzerinde durulmuştur. Beton ve donatı ile ilgili teorik bilgiler verilmiş ve çeşitli grafikler yorumlanarak öğrencilere beton ve donatı kavramı mühendis bir bakış açısıyla tanıma ve yorumlama kabiliyeti kazandırma amaçlanmıştır.
Üçüncü bölümde yapı güvenliği kavramı üzerinde detaylıca durulmuş ve soru çözümleriyle konunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır.
Dördüncü bölümde aderans ve kenetlenme kavramı üzerinde durulmuştur. TBDY-2018' de mevcut donatı ile ilgili koşullar incelenmiştir. Soru çözümleriyle konunun daha iyi pekiştirilmesi sağlanmıştır.
Beşinci bölümde eksenel kuvvet etkisindeki elemanlar olan kolonlar detaylıca incelenip anlatılmıştır. Bol soru çözümüyle kolonların daha iyi anlaşılması sağlanmıştır.
Altıncı bölümde basit eğilme etkisindeki elemanlar olan kirişler detaylıca incelenip anlatılmıştır. Kirişlerin davranışı, kırılma türleri, çift donatılı dikdörtgen kesitler, gövde donatılı dikdörtgen kesitler anlatılmıştır. Bunun yanında boyutlandırma ve donatı hesabı ve tablalı kesitler anlatılıp bol soru çözümüyle kirişler konumuz desteklenmiştir.
Eğitim setinin içeriği oluşturulurken TBDY-2018 , TS-500 , TS-498 ve TS 802 yararlanılmıştır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet TOPÇU hocamızın ders notlarından yararlanılmıştır.
Uğur Ersoy, Güney Özcebe, Erdem Canbay Betonarme cilt I kitabından yararlanılmıştır.
Prof. Dr. Adem Doğangün Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarımı adlı eserden yararlanılmıştır.
Bu kursun size hem eğitim hayatınızda hem de ileriki meslek hayatınızda başarı getirmesini temenni ediyorum.