-Eğitim setimizin amacı bir betonarme yapıyı paket programların kuklası olmadan tasarlayabilmektir. Ne kadar bir programı kullanıp bir yapı tasarladakta en azında neyi neden yaptığımızı bilmemiz gerekmektedir. Eğitim sürecimizde hedefimiz bu olacaktır.Peki kısaca bilgi vermek gerekirse beton nedir ? Betonarme nedir ?
-Latince’deki akağaçtan elde edilen reçine, yapıştırıcı malzeme veya çimento, kireç harcı anlamlarındaki “bitumen” sözünden kaynaklanan “beton” ve kuvvetlendirme, güçlendirme anlamındaki Fransızca “arme” sözüyle birleşerek “demir donanımlı beton” anlamına gelen “betonarme” kelimesini oluşturur. Betonarme kısaca betonla inşaat çeliğinin bir bütün oluşturduğu dış etkilere dayanıklı bir sistem olarak tanımlanabilir. Betonarme, bir yapının çelik iskeletinin betonla örülmesiyle ortaya çıkan bir alaşımdır. Betonarmenin kuvveti içine karıştırılan çelik / beton oranıyla ölçülür.
Yapılar inşaatlarında kullanılan temel malzemelere göre betonarme yapılar, çelik yapılar ve ahşap yapılar olarak üç şekilde sınıflandırılabilir. Ayrıca modern mimarlıkta pek çok örneğini gördüğümüz “masif beton” veya “çıplak beton” diye adlandırılan yapılarda kullanılan malzeme de betonarmedir.
-Beton çok eski yıllardan beridir kullanılmaktadır. Örneğin Fransızlar tek başına çelik bir strüktür olan Eyfel Kulesi’nin çevresini betonarme yapılarla bezemiştir. Romalılar puzolan denilen volkanik kül veya ponza taşı tozuna kireç katarak çimentoya benzeyen güçlü bir harç oluşturarak su yolları ve köprüler yapmış; Colosseum ve Pantheon gibi büyük projelerin inşaatlarında betonarmenin atası denilebilecek bu harcı kullanmıştır bazen bu harca kiremit tozu ekledikleri de bilinmektedir.
Betonarme konusunda ilk patent 1855’de, çağdaş yapı sistemlerinin öncülüğünü yapan Fransız mühendisler Coignet ve Monier tarafından alınmıştır. 1848 yılında, beton ve demirin karıştırıldığı harcı ilk kullanan kişi Fransız çiftçi Joseph Louis Lambot olmuştur. Betonun içine demir tel ağlar yerleştirdiği bir kano yaparak 1855 yılında Paris’te sergilemiştir. Bu malzemeyi Ferciment olarak adlandırmış ve patentini 1855 yılında almıştır.