Rating 3.75 out of 5 (6 ratings in Udemy)
What you'll learn
- Toplumda kooperatifçilik bilincinin oluşturulmasına yönelik eğitim, araştırma ve bilgilendirme çalışmaları.
- Kooperatifçilik sektörüne doğrudan veya dolaylı olarak hizmet verenlerin eğitim seviyelerinin arttırılması.
- Kooperatifçilik tanım, ilke ve değerleri ve kooperatifçiliğin tarihi gelişim süreci
- Kooperatifçilik Temel Değerleri- Kooperatifçilik İlkeleri
- Kooperatiflerin diğer şirketler, dernekler ve Vakıflardan farklılıkları …
Rating 3.75 out of 5 (6 ratings in Udemy)
What you'll learn
- Toplumda kooperatifçilik bilincinin oluşturulmasına yönelik eğitim, araştırma ve bilgilendirme çalışmaları.
- Kooperatifçilik sektörüne doğrudan veya dolaylı olarak hizmet verenlerin eğitim seviyelerinin arttırılması.
- Kooperatifçilik tanım, ilke ve değerleri ve kooperatifçiliğin tarihi gelişim süreci
- Kooperatifçilik Temel Değerleri- Kooperatifçilik İlkeleri
- Kooperatiflerin diğer şirketler, dernekler ve Vakıflardan farklılıkları
- Türk kooperatifçilik mevzuatı
- Kurucu ortaklık ve ana sözleşmenin hazırlanması-Ana sözleşmeye konulacak hükümler
- Ana sözleşmeye konulacak hükümler
- Tescil ve ilan, tüzel kişiliğin kazanılması ve sorumluluk
- Ana sözleşmenin değiştirilmesi
- Kooperatiflerde ortaklık sıfatının kaybedilmesi
- Ortaklığın sona ermesi ve hesaplaşma
- Ortakların hakları, ödev ve sorumlulukları
- Genel kurulun yetkileri, genel kurul toplantı usülleri
- Yönetim kurulu üyeliği, üyelik şartları ve bağdaşmayan görevler
- Yönetim kurulunun temsil ve icra görev ve yetkisi
- Yönetim kurulunun işleyişi-Yönetim kurulunun görevleri
- Yönetim kurulunun kurul halinde yapacağı görevler
- Yönetim kurulu üyelerine bireysel olarak yüklenen görevler
- Yönetim kurulunun yükümlülükleri-Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu
- Hukuki Sorumluluklar-Cezai Sorumluluklar
- Yönetim kurulu üyelerinin hakları ve mal bildirim Yükümlülükleri
- Kooperatiflerde denetimin düzenlenişi ve amacı
- Kooperatiflerde denetçi olabilmek için aranan şartlar
- Yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerin bağdaşmayan Görevleri
- Denetçilere yapılabilecek ödemeler-Denetim kurulu üyeliği boşaldığında yapılacak işlemler
- Denetçilerin görev ve yükümlülükleri-Denetçilerin sorumlulukları
- Kooperatifin dağılması ve tasfiyesi-Dağılma sebepleri
- Tasfiye işlemleri-Tasfiye memurunun seçimi, ücreti, görev ve sorumlulukları
- Tasfiye artığının paylaştırılması
- Kooperatiflerin Üst Örgütlenmesi
- Türkiye Milli Kooperatifler Birliği
- Bakanlıkların Görev ve Yetkileri
- Kooperatiflerde Belge Düzeni, Ticari Defterler, Beyannameler ve Vergilendirme
- MUHASEBE FİŞLERİ-KOOPERATİFLERDE VERGİLENDİRME VE BEYANNAMELER
- Kooperatiflerde Muhasebe, Raporlama ve Denetim
- Kooperatiflerde Bütçeleme, Finansal Tabloların Analizi ve Faaliyet Raporu- YÖNETİM KURULU YILLIK ÇALIŞMA RAPORU
Description
Günümüzde, kooperatif işletme modelinin piyasa ekonomileri içerisinde ekonomik kalkınmadaki önemi daha fazla anlaşılmış ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, istihdam yaratma ve yoksulluğu ortadan kaldırmada da, kooperatifler önemli bir model olarak kabul görmüştür. Bu nedenle pek çok ülke, kooperatifleri daha fazla desteklemeye ve bu modelden daha fazla yararlanmanın yollarını araştırmaya başlamıştır.
Ekonomik ve sosyal anlamda büyük bir öneme sahip olan kooperatiflerin yaygınlaştırılması ve mevcut kooperatiflerin daha yararlı biçimde faaliyetlerini yürütebilmesi, bireylerin kooperatifler hakkında doğru bilgilendirilmeleri ile mümkün olabilir. Ülkemizde Türkiye'de 7,5 milyon civarında kooperatif ortağı bulunmaktadır. Bu potansiyelden en iyi biçimde yararlanabilmek, bu kooperatiflerin en doğru biçimde işletilmeleri ile mümkün olabilir.
Kooperatifçilik adını taşıyan bu kurs, bu kursa katılanlara kooperatifçilikle ilgili yararlı bilgileri kazandırmak üzere hazırlanmıştır. Bu kurs Kooperatifçiliği ekonomik, hukuki ve mali yönleri ile ele almakta ve kapsamlı fakat basit bir dille incelemeyi hedeflemektedir.
Kursumuz; kooperatif yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri, kooperatif müdürleri, kooperatif çalışanları, kooperatif ortakları, kooperatifçilikle ilgili işlerde çalışan kamu görevlileri, hukukçular, muhasebeciler gibi geniş bir hedef kitleye yönelik olarak katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Kooperatif işletmeler, İngiltere’de başlayıp daha sonra tüm dünyaya yayılmış olan bir işletme modelidir. Başlangıçta dar gelirlilerin güçlerini birleştirmeleri ve birlikten kuvvet almaları için kurulan kooperatif işletmeler, günümüzde büyük bir ekonomik güç haline dönüşmüştür. Kooperatif işletmeler diğer işletme türlerinden çeşitli özellikleri ile ayrılırlar. Demokratik yapıları ve kâr amacı gütmemeleri, onları diğer işletmelerden ayıran en önemli özellikleridir. Latincede işbirliği ya da birlikte iş yapma anlamına gelen kooperatifçilik, insanların bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri ile oluşturulmuş bir işletme türüdür. Kooperatifler geçmişten günümüze, tüm ekonomik sistemler içerisinde varlıklarını sürdürmüş ve içinde bulundukları siteme göre faaliyet göstermiştir. Kooperatifleri diğer işletmelerden ayıran bir başka önemli özellik ise, sahip oldukları ilke ve değerlerdir. Sahip oldukları bu ilke ve değerler, kooperatiflerin işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri ve etkin bir biçimde faaliyet gösterebilmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Kooperatifler bir ticari işletme sayılmakla birlikte, diğer ticari işletmelerden farklı özelliklere sahiptirler. Ekonominin birçok sektöründe faaliyet gösteren kooperatifler, kendi içlerinde de farklılıklar taşırlar. Kooperatiflerin kuruluş ve faaliyetlerinde yol gösterici düzenlemeler ve bu düzenleme ve işleyişten sorumlu olan İlgili Bakanlıklar, bu farklılıklar da dikkate alınarak, Türkiye’de üç ayrı Kanun’da ve üç ayrı Bakanlıkta toplanmıştır.Kooperatiflerin kuruluşu, bu kanun ve düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilir. Belirli bir ortak amaç için bir araya gelen bireyler kooperatif kurabilmek için, önce yeterli kurucu ortak sayısına ulaşmalıdır. Bu ortakların, ilgili bakanlıklar tarafından düzenlenmiş olan kooperatif ana sözleşmesini imzalayıp kuruluş izni almasının ardından, kooperatif tüzel kişilik kazanmakta ve faaliyetlerine başlamaktadır.
Kooperatif işletmelerde ortak olma ve ortaklıktan çıkma koşulları yasalarla düzenlenmiş olup, bu koşullar diğer işletmelere göre bazı farklılıklar göstermektedir. Kooperatifler için temel yasa olan 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerinde gerçek ve tüzel kişilerin kooperatif ortaklığına giriş şartları belirlenmiştir. Buna göre, gerçek kişilerin kooperatif ortaklığına giriş için öncelikle medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması gerekir. 9. maddede ise, kamu ve özel hukuk tüzel kişilerinin amaçları bakımından ilgilendikleri kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olup önderlik edebilecekleri ve bu kooperatiflere ortak olabilecekleri hükme bağlanmıştır.
Kooperatiflerde ortağın ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesinde farklı biçimler söz konusudur. Ortağın ortaklık sıfatının ortadan kalkması, ortağın kendi isteği ile olabileceği gibi, isteği dışında da gelişebilir.Bu sunumda ilk olarak, kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması konusu ele alınıp incelenecek,daha sonra ise ortaklık sıfatının kaybedilmesine yol açan durumlar açıklanacaktır. Devamında da tanıtım videolarımızda açıklandığı şekilde devam etmektedir.
KURS VE EĞİTMENİN HİÇBİR SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOKTUR.
Bu kurstaki bilgiler tamamen genel bilgilendirme ve eğitim amaçlıdır. Kurs kapsamındaki bilgilerin güncel ve doğru olmasına azami özen gösterilmiş olmasına rağmen kurs ve eğitmen; bu bilgilerin eksiksizliği, doğruluğu, güvenilirliği, uygunluğu ya da elverişliliğine ilişkin olarak ve yahut da herhangi bir amaç için kurs metninde bulunan bilgi, ürün, hizmet ya da ilgili grafikler konusunda alenen ya da zımni hiçbir yükümlülük üstlenmemektedir. Bu sebeple, bu bilgilere dayanılması kesinlikle bilgiye riayet edenin kendi sorumluluğundadır. Dokümanlar kullanılarak herhangi bir vekil-müvekkil ya da avukat-müvekkil ilişkisi meydana getirilemez. Kurs ve Kurs Eğitmeni; kâr kaybı ya da diğer bütün kayıpların sebep olduğu doğrudan ya da dolaylı hasarlar da dâhil olmak üzere herhangi bir kayıp ya da zarardan yükümlü ya da sorumlu tutulamaz.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu kurs ve eğitmen aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Kurs ve Kurs eğitmeni herhangi bir surette sorumlu değildir.”
Paid
Self paced
All Levels
Turkish
17
Rating 3.75 out of 5 (6 ratings in Udemy)
Go to the Course